Wijn in Duitsland

Thema’s > Wijn in Duitsland

Duitsland kent dertien wijnbouwgebieden in totaal. De Duitse wijnen vormen vaak een harmonieus samenspel met de kookkunst van de goede koks in de sterrenrestaurants van Duitsland.

Duitse wijn verschilt van wijnen uit andere landen – het is licht, levendig en fruitig, Duitsland dankt dit aan de unieke klimatologische en geologische omstandigheden. Met uitzondering van de Saale-Unstrut en Saksen in het oosten, zijn de wijnbouwgebieden geconcentreerd in het zuiden en zuidwesten van Duitsland. Zij behoren tot de meest noordelijk gelegen wijngaarden in de wereld en de grens tussen het warme vochtige klimaat van West Europa en het droge continentale klimaat van het oosten. Het lange groeiseizoen en gematigde zomertemperaturen brengen wijnen die relatief laag in alcohol zijn. De diversiteit van de Duitse wijn vloeit voort uit de vele bodemtypen en druivenrassen – er is geen “uniform” type of de stijl van de Duitse wijn – en deze diversiteit is terug te vinden in de 13 wijnbouwgebieden van Duitsland:  Ahr, Mittelrhein, Mosel-Saar-Ruwar, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Hessische Bergstrasse, Franken, Pfalz, Baden, Württemberg, Sachsen, Saale Unstrut.

Ahr
Ahr is een van Duitslands meest noordelijke wijnregio’s. Het is ook een van de kleinste, met wijngaarden tot slechts 24 km langs de rivier de Ahr een zijrivier van de Rijn net ten zuiden van Bonn. Van Altenahr, in het westen, naar het kuuroord Bad Neuenahr, liggen de wijngaarden tegen de steile, terrasvormige rotsen van vulkanische leisteen. In het brede oostelijke eind van het dal, zijn de hellingen minder steil en de bodem rijk aan löss. Vier van de vijf flessen Duitse rode wijn komen uit Ahr.

Mittelrhein
Mittelrhein begint net onder Bonn en loopt ongeveer 100 kilometer naar het zuiden langs de oevers van de Rijn, de Mittelrhein is een mooie streek met steile, terrasvormige wijngaarden en een aantal van ‘s werelds meest prachtige landschappen – middeleeuwse kastelen en ruïnes geplakt tegen rotsachtige pieken, plaatsen met oude legendes waar Siegfried, Hagen en de Loreley in het voorjaar tot leven lijken te komen. Bijna driekwart van de wijngaarden zijn beplant met de Riesling druiven. De kleiachtige leisteen bodem levert levendige wijnen met een uitgesproken zuurgraad. In jaren waarin de wijnen bijzonder sober zijn, worden ze verkocht aan de producenten van Sekt, de Duitse mousserende wijn, waarbij de hoge zuurgraad een pluspunt is.

Mosel-Saar-Ruwer
De rivier de Moezel is de ruggengraat van de Mosel-Saar-Ruwer regio, die zo vaak van richting verandert dat, terwijl ze naar het noordoosten stroomt bijna twee keer zo lang is als de Rijn, namelijk 250 kilometer. Samen met de twee kleine zijrivieren, de Saar en de Ruwer, bepaald de Mosel de geografie van de regio. Hoewel elke rivier qua druivensoorten een wijn met een eigen karakteristieke persoonlijkheid opleveren, kennen de drie delen een familie overeenkomst: een geur die doet denken aan het voorjaar, een bleke kleur, licht lichaam en een frisse, fruitige zuurgraad. De meeste wijnen zijn goed drinkbaar als jonge wijn, maar de laat- en selectief- geoogste wijnen verdienste veroudering. Langs de kronkelende Moezel is de oever zo stijl dat het tapijt van  wijngaarden langs deze hellingen een van de steilste in de wereld zijn, met enkele wijngaarden geplant op een verbazingwekkende 70 graden helling. Op deze hellingen moet bijna alle arbeid met de hand worden gedaan.

Invoeren van Duitse Wijn
Lees onze pagina over Douane formaliteiten.

Meer informatie
Meer informatie over de Duitse Wijnen kunt u krijgen bij het Informatiebureau voor Duitse wijn Postbus 189 2250 AD Voorschoten tel. 071 – 560 20 40, fax 071 – 560 20 20.
Heeft u aanvullingen? Laat het ons weten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *