Koude Oorlog

Thema’s > Koude Oorlog

De koude Oorlog is de periode van 1945 tot 1989. Na de tweede wereldoorlog ontstonden er grote spanningen tussen de landen die bij het zogenoemde “Oostblok” hoorden en die van “Het Westen”. Deze spanningen leidden tot een (atoom)wapenrace tussen de twee grootmachten USA en USSR die zich toespitste op de grens tussen Bundesrepubliek Deutchland en de DDR.

Twintig jaar na de val van de Muur is de regio rond Berlijn een bestemming met vele overblijfselen uit de koude oorlog. Veel plaatsen herinneren aan de periode dat Brandenburg nog achter het IJzeren Gordijn lag. De Glienicker Brücke waar spionnen werden uitgewisseld, de Waldsiedlung waar partijbonzen in enorme villa’s woonden en Eisenhüttenstadt, de eerste stad die volgens socialistische principes werd gebouwd, zijn nog steeds een bezoek waard.

Marmorpalais
Enerzijds zijn er veel sporen van de Koude Oorlog bewaard gebleven, zoals de bunkercomplexen in Harnekop. Anderzijds zijn sommige plekken juist vernieuwd. Zo konden de prachtige paleizen en landhuizen die na de Tweede Wereldoorlog waren onteigend en in verval waren geraakt, weer in oude luister worden hersteld. Het Marmorpalais in Potsdam vormt daarvan het bewijs. Nadat de Russische tanks en het MiG gevechtsvliegtuig uit de romantische tuinen waren verdwenen, is het een van de populairste bezienswaardigheden van de voormalige garnizoensstad.

Brug van Glienicke
De brug van Glienicke markeerde de scheidslijn tussen Oost en West en was jaren achtereen een belangrijke plaats in de ‘formele’ contacten tussen de twee Duitslanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.