Berlijn

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en één van de 16 Bundesländer in de Bondsrepubliek Duitsland. De Staddeelstaat Berlijn bestaat uitsluitend uit de gelijknamige Stad Berlijn. Berlijn ligt aan de rivier de Spree in het noordoosten van het land. Berlijn wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg. De stad Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Met ongeveer 3.400.000 inwoners is Berlijn de grootste stad in Duitsland. Berlijn is 38 kilometer lang en 45 kilometer breed en beslaat zo een gebied van 889 vierkante kilometers. Er zijn 23 “Bezirke” (deelraden) in Berlijn. Met name “Mitte”, “Tiergarten”, “Wilmersdorf”, “Charlottenburg”, “Prenzlauer Berg”, “Kreuzberg” en “Schöneberg” zijn toeristisch interessant. De stad Berlijn is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Een rondje Berlijnse-ring met de auto is ongeveer 300 km. U zult begrijpen dat een bezoek van een paar dagen aan Berlijn nauwelijks voldoende is om de stad ontspannen te bekijken.

Berlijn is pas sinds de Duitse hereniging volwaardig deel van de Bondsrepubliek. Dankzij de uitbreiding van de Europese Unie is Berlijn in het centrum van de Europese Unie komen te liggen.
Uit een onderzoek naar Europa’s beste zakensteden ‘European Cities Monitor 2006’, kwam Berlijn uit op de achtste plaats. Toch is de economie van Berlijn momenteel zwak en vertoonde over 2006 het laagste groeicijfer van Duitsland. De stad heeft bovendien een werkloosheidscijfer van rond de 20 procent.

In 2010 is het nieuwe internationale vliegveld Berlin-Brandenburg open gegaan met een verwacht aantal passagiers van 20 miljoen per jaar.

De politieke hoofdstad van Duitsland is een jonge stad. De leeftijdsgroep jonger dan 35 jaar heeft een aandeel van meer dan 50 procent in de totale bevolking.

Geschiedenis
Berlijn is te beschouwen als een verzameling van kleine gemeenten die in de loop van de tijd samen zijn gesmolten tot de wereldstad “Berlijn”. Ondanks het samensmelten heeft toch elke stadje van toen het eigen karakter behouden. Daarom heeft bijna elke deelraad een eigen centrumpje, een eigen sfeer.

Voor de val van de Muur, had Berlijn twee centra. Namelijk “Mitte” voor Oost-Berlijn en “Charlottenburg” (de welbekende Kurfürstendamm”) voor West-Berlijn.

Klimaat
Berlijn ligt tussen een zee- en land- klimaat. Tijdens de zomermaanden bereiken de temperaturen de 22-23 °C , maar er zijn ook dagen met temperaturen tot 30°C. In de winter zijn de hoogste temperaturen rond de 2-3°C. De langere periodes met sneeuw en ijs zijn niet ongebruikelijk.

Honden in Berlijn
Sinds de Zomer van 2000 is een officiële verordening die u verplicht om

  • Honden in trappen, op openbare stegen, op plaatsen met veel mensen zoals festivals, in parken en bossen en in openbare transportmiddelen, aangelijnd te houden
  • Laat uw hond niet op speelplaatsen rondwandelen.
  • Sommige honden, die zoals gevechtshonden worden bestempeld, worden niet toegestaan om zonder een muilkorf rond te wandelen.

Theodor Tucher Speisekabinett & Leselounge
Het restaurant Theodor Tucher ligt vlakbij de Brandenburger Tor en is een ideale plek om de Berlijnse curryworst te proeven. Eigenlijk is het een soort van witte pens die wordt geserveerd met een tomatensaus en currypoeder. Ondermeer Bush, Schröder en Clinton kwamen hier al eten en toch is het nog betaalbaar. Hele goeie service ook.
Het adres: Pariser Platz 6a, 10117 Berlin.

Fernsehturm
Een plek die u bezocht moet hebben als u in Berlijn bent is de 368 meter hoge Fernsehturm. Dit uit 1969 stammende, door de communisten als pronkstuk gebouwde en voor spionage doeleinden gebruikte bouwwerk, is het hoogste van Berlijn. Vanaf het panoramadek (203 meter) heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Met een van de twee liften kunt u naar het dek waar het restaurant gevestigd is. Het restaurant ligt in de ronding van de kogel. En doordat de kogel rond draait ziet u de hele stad aan u voorbij trekken.

Schuilbunker
In het centrum is in de tweede wereldoorlog een schuilbunker gemaakt voor de bewoners van Berlijn, die nog altijd bezichtigd kan worden. De bunker zit onder het museum ‘The story of Berlin”. Tijdens een rondleiding ervaart U de bizarre leefomstandigheden van tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens de rondleiding hoort U de bombardementen, sirenes, gillende mensen en vallend puin. Kurfürstendamm 207-208

Stadsdistrict Mitte
Brandenburger Tor, Unter den Linden, Friedrichstraße, Alexanderplatz… de lijst van topbezienswaardigheden in Stadsdistrict Mitte is lang.

De Brandenburger Tor is het  symbool van Berlijn, de Duitse splitsing na de tweede wereld oorlog, mara ook van de hereniging van Duitsland.  Van de Brandenburger Tor loopt u over de boulevard “Unter den Linden” tot aan de brug Schlossbrücke. Elke plaats langs deze route heeft een eigen verhaal. U loopt langs de Humboldt-Universität, de Bebelplatz, de Staatsoper, de Komische Oper Berlin, de Neue Wache, het Zeughaus en het Kronprinzenpalais  om enkele van de meest significante bezienswaardigheden langs “Unter den Linden” te noemen.

In het centrum van Berlijn is in 2011 een monument opgericht voor Georg Elser, die in 1939 vergeefs probeerde de Duitse dictator Adolf Hitler te vermoorden. Het 17 meter hoge silhouet staat op een symbolische plek: de Wilhelmstrasse in het centrum van de hoofdstad, waar machtscentra van het nazibewind waren gevestigd. Hitler overleefde de bomaanslag in München omdat hij vlak voor de explosie vertrok. Elser overleed in 1945 in een concentratiekamp.

Stadsdistrict Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg is het oostelijk deel van de binnenstad. Het district werd gesticht voor de werkende klasse in de tweede helft van de 19de eeuw. De oudere gebouwen zoals de watertoren met zijn indrukwekkend uitzicht dat boven Kollwitzplatz opdoemt en “Prater” Biergarten op Kastanienallee (de oudste van Berlijn) getuigen nog van de dagen toen Prenzlauer Berg de perfecte bestemming voor een zomeruitje was.
De eerder herstelde woningen uit de Keizerperiode maken een groot deel uit van de gebouwen die u zult aantreffen bij uw bezoek. Talloze pubs, de Loung Bars, cafés en galerijen zorgen voor een ongeëvenaard nachtleven; de populaire plaatsen om uit te gaan zijn Kastanienallee, Kollwitzplatz (Hier woont ook de beeldhouwer Käthe Kollwitz), Kulturbrauerei (een oude brouwerij die is omgebouwd tot een centrum voor cultuur en avondvermaak) en Helmholtzplatz.
Oude sporen van Joodse cultuur kunt u vinden in de oude synagoge op Rykestrasse en op de begraafplaats aan Schönhauser Allee waar onder andere Maximum Liebermann en Giacomo Meyerbeer begraven liggen.
Het mooie plein ligt rond de Protestantse kerk Gethsemanekirche. Deze kerk was in de periode van de DDR één van de haarden van verzet.
De Maximum Schmeling Halle in Mauerpark werd voltooid in 1996 om atleten en culturele gebeurtenissen welke deel uitmaakten van de campagne van Berlijn om in 2000 de Olimpische spelen te te ontvangen. Het is ook het thuisstatdion van het ALBA Berlijn team uit de Basketbal Bundesliga. In het zuidoosten van het district werden twee architecturale sportieve Cetra gebouwd: Velodrome (de “Arena van Berlijn”) en de, voor de wereldkampioenschappen gebouwde, zwem- en duik hal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *