Berlijn

Plaatsen > Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en één van de 16 Bundesländer in de Bondsrepubliek Duitsland. De Staddeelstaat Berlijn bestaat uitsluitend uit de gelijknamige Stad Berlijn. Berlijn ligt aan de rivier de Spree in het noordoosten van het land. Berlijn wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg. De stad Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Met ongeveer 3.400.000 inwoners is Berlijn de grootste stad in Duitsland. Berlijn is 38 kilometer lang en 45 kilometer breed en beslaat zo een gebied van 889 vierkante kilometers. Er zijn 23 “Bezirke” (deelraden) in Berlijn. Met name “Mitte”, “Tiergarten”, “Wilmersdorf”, “Charlottenburg”, “Prenzlauer Berg”, “Kreuzberg” en “Schöneberg” zijn toeristisch interessant. De stad Berlijn is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Een rondje Berlijnse-ring met de auto is ongeveer 300 km. U zult begrijpen dat een bezoek van een paar dagen aan Berlijn nauwelijks voldoende is om de stad ontspannen te bekijken.

Berlijn is pas sinds de Duitse hereniging volwaardig deel van de Bondsrepubliek. Dankzij de uitbreiding van de Europese Unie is Berlijn in het centrum van de Europese Unie komen te liggen.
Uit een onderzoek naar Europa’s beste zakensteden ‘European Cities Monitor 2006’, kwam Berlijn uit op de achtste plaats. Toch is de economie van Berlijn momenteel zwak en vertoonde over 2006 het laagste groeicijfer van Duitsland. De stad heeft bovendien een werkloosheidscijfer van rond de 20 procent.

In 2010 is het nieuwe internationale vliegveld Berlin-Brandenburg open gegaan met een verwacht aantal passagiers van 20 miljoen per jaar.

De politieke hoofdstad van Duitsland is een jonge stad. De leeftijdsgroep jonger dan 35 jaar heeft een aandeel van meer dan 50 procent in de totale bevolking.

Geschiedenis
Berlijn is te beschouwen als een verzameling van kleine gemeenten die in de loop van de tijd samen zijn gesmolten tot de wereldstad “Berlijn”. Ondanks het samensmelten heeft toch elke stadje van toen het eigen karakter behouden. Daarom heeft bijna elke deelraad een eigen centrumpje, een eigen sfeer.

Voor de val van de Muur, had Berlijn twee centra. Namelijk “Mitte” voor Oost-Berlijn en “Charlottenburg” (de welbekende Kurfürstendamm”) voor West-Berlijn.

Klimaat
Berlijn ligt tussen een zee- en land- klimaat. Tijdens de zomermaanden bereiken de temperaturen de 22-23 °C , maar er zijn ook dagen met temperaturen tot 30°C. In de winter zijn de hoogste temperaturen rond de 2-3°C. De langere periodes met sneeuw en ijs zijn niet ongebruikelijk.

Honden in Berlijn
Sinds de Zomer van 2000 is een officiële verordening die u verplicht om

  • Honden in trappen, op openbare stegen, op plaatsen met veel mensen zoals festivals, in parken en bossen en in openbare transportmiddelen, aangelijnd te houden
  • Laat uw hond niet op speelplaatsen rondwandelen.
  • Sommige honden, die zoals gevechtshonden worden bestempeld, worden niet toegestaan om zonder een muilkorf rond te wandelen.

Theodor Tucher Speisekabinett & Leselounge
Het restaurant Theodor Tucher ligt vlakbij de Brandenburger Tor en is een ideale plek om de Berlijnse curryworst te proeven. Eigenlijk is het een soort van witte pens die wordt geserveerd met een tomatensaus en currypoeder. Ondermeer Bush, Schröder en Clinton kwamen hier al eten en toch is het nog betaalbaar. Hele goeie service ook.
Het adres: Pariser Platz 6a, 10117 Berlin.

Fernsehturm
Een plek die u bezocht moet hebben als u in Berlijn bent is de 368 meter hoge Fernsehturm. Dit uit 1969 stammende, door de communisten als pronkstuk gebouwde en voor spionage doeleinden gebruikte bouwwerk, is het hoogste van Berlijn. Vanaf het panoramadek (203 meter) heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Met een van de twee liften kunt u naar het dek waar het restaurant gevestigd is. Het restaurant ligt in de ronding van de kogel. En doordat de kogel rond draait ziet u de hele stad aan u voorbij trekken.

Schuilbunker
In het centrum is in de tweede wereldoorlog een schuilbunker gemaakt voor de bewoners van Berlijn, die nog altijd bezichtigd kan worden. De bunker zit onder het museum ‘The story of Berlin”. Tijdens een rondleiding ervaart U de bizarre leefomstandigheden van tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens de rondleiding hoort U de bombardementen, sirenes, gillende mensen en vallend puin. Kurfürstendamm 207-208

Stadsdistrict Mitte
Brandenburger Tor, Unter den Linden, Friedrichstraße, Alexanderplatz… de lijst van topbezienswaardigheden in Stadsdistrict Mitte is lang.

De Brandenburger Tor is het  symbool van Berlijn, de Duitse splitsing na de tweede wereld oorlog, mara ook van de hereniging van Duitsland.  Van de Brandenburger Tor loopt u over de boulevard “Unter den Linden” tot aan de brug Schlossbrücke. Elke plaats langs deze route heeft een eigen verhaal. U loopt langs de Humboldt-Universität, de Bebelplatz, de Staatsoper, de Komische Oper Berlin, de Neue Wache, het Zeughaus en het Kronprinzenpalais  om enkele van de meest significante bezienswaardigheden langs “Unter den Linden” te noemen.

In het centrum van Berlijn is in 2011 een monument opgericht voor Georg Elser, die in 1939 vergeefs probeerde de Duitse dictator Adolf Hitler te vermoorden. Het 17 meter hoge silhouet staat op een symbolische plek: de Wilhelmstrasse in het centrum van de hoofdstad, waar machtscentra van het nazibewind waren gevestigd. Hitler overleefde de bomaanslag in München omdat hij vlak voor de explosie vertrok. Elser overleed in 1945 in een concentratiekamp.

Stadsdistrict Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg is het oostelijk deel van de binnenstad. Het district werd gesticht voor de werkende klasse in de tweede helft van de 19de eeuw. De oudere gebouwen zoals de watertoren met zijn indrukwekkend uitzicht dat boven Kollwitzplatz opdoemt en “Prater” Biergarten op Kastanienallee (de oudste van Berlijn) getuigen nog van de dagen toen Prenzlauer Berg de perfecte bestemming voor een zomeruitje was.
De eerder herstelde woningen uit de Keizerperiode maken een groot deel uit van de gebouwen die u zult aantreffen bij uw bezoek. Talloze pubs, de Loung Bars, cafés en galerijen zorgen voor een ongeëvenaard nachtleven; de populaire plaatsen om uit te gaan zijn Kastanienallee, Kollwitzplatz (Hier woont ook de beeldhouwer Käthe Kollwitz), Kulturbrauerei (een oude brouwerij die is omgebouwd tot een centrum voor cultuur en avondvermaak) en Helmholtzplatz.
Oude sporen van Joodse cultuur kunt u vinden in de oude synagoge op Rykestrasse en op de begraafplaats aan Schönhauser Allee waar onder andere Maximum Liebermann en Giacomo Meyerbeer begraven liggen.
Het mooie plein ligt rond de Protestantse kerk Gethsemanekirche. Deze kerk was in de periode van de DDR één van de haarden van verzet.
De Maximum Schmeling Halle in Mauerpark werd voltooid in 1996 om atleten en culturele gebeurtenissen welke deel uitmaakten van de campagne van Berlijn om in 2000 de Olimpische spelen te te ontvangen. Het is ook het thuisstatdion van het ALBA Berlijn team uit de Basketbal Bundesliga. In het zuidoosten van het district werden twee architecturale sportieve Cetra gebouwd: Velodrome (de “Arena van Berlijn”) en de, voor de wereldkampioenschappen gebouwde, zwem- en duik hal.

Stadsdistrict Friedrichshain
Ten oosten van Alexanderplatz komt u langs een indrukwekkende boulevard: de Karl Marx Allee.  De Karl Marx Allee vormt de hoofdslagader van het district Friedrichshain. De boulevard werd gevormd in de vroege jaren van de DDR. Deze boulevard werd oorspronkelijk Stalinallee genoemd, maar werd later hernoemd tot Karl Marx Allee. Deze boulevard was het middelpunt van de opstand van de arbeidersklasse op 17 Juni 1953 die het bestaan van de nieuwe DDR bedreigde en met militair ingrijpen werd de kop werd ingedrukt.
Gelijk aan de aangrenzende districten Prenzlauer Berg en Kreuzberg zijn in Friedrichshain zeer weinig klassieke bezienswaardigheden te vinden, maar tijdens een bezoek zult u genieten van de stedelijke cultuur. Rond de Simon-dach-Strasse in het bijzonder, ligt een uitgaansgebied met veel pubs, lounge café’s en restaurants. De alternatieve scène is thuis aan beide kanten van Karl Marx Allee en is vooral geconcentreerd rond Rigaer Strasse, terwijl pubs in de richting van Ostkreuz vreedzamer en geraffineerder zijn.
Geen bezoek aan Berlijn is volledig zonder een bezoek aan de galerij van het Oosten. De Berlijnse Muur is niet meer, maar door middel van een klinkerlint is overal in de stad nog te zien waar de scheidingswand tussen Oost en West ooit heeft gestaan. Bij 1.3 km staat het de langste stuk van de Muur van Berlijn dat vandaag nog overeind staat. Diverse graffitikunstenaars beschilderden het kort na de val van de Muur.

Ontdekkingstocht per Trabant
We adviseren u een ontdekkingstocht per Trabant te maken door Berlijn. U rijdt zelf met de Trabi en kunt tot drie passagiers mee aan boord nemen. De gids rijdt in een andere auto en verteld via een mobiele verbinding waar de bezienswaardigheden staan. Er is de keuze uit een tweetal trajecten en groepen kunnen zelfs in colonne de stad doorkruisen. Reserveren kan online, een ritje met de Trabi kan al vanaf 25 euro per persoon, de rit duurt anderhalf uur. Website: www.trabi-safari.de

Aquarium van de Zoologischer Garten Berlin
Het grootste Aquarium van Europa bezoeken is een onderdeel van het Zoologischer Garten Berlin. U hoeft er echter niet de dierentuin voor in, want het aquarium heeft een eigen ingang. Het aquarium heeft een aantal verdiepingen. Elke verdieping vertegenwoordigd een dierengroep. Uiteraard is er een vissenafdeling, zeedieren uit alle wateren op aarde. Heel indrukwekkend zijn de haaien en andere roofdieren uit de oceanen. Een andere afdeling, waar het overigens lekker warm is, is die van de Reptielen!

Reizen in Berlijn
Auto In Berlijn kunt u prima uw auto kwijt. Het parkeerprobleem is in elk geval niet zo nijpend als in Amsterdam. De straten zijn breed opgezet en kennen een duidelijke structuur. U kunt u door allerlei grote gebouwen makkelijk oriënteren. Toch raden wij u aan om de auto te laten staan zodra u in Berlijn bent.
Tip: Schaf bij aankomst in Berlijn een dagkaart aan voor het openbaar vervoer. Blijft u langer dan vijf dagen, dan loont het om een weekkaart te kopen. Met zo’n dag of weekkaart kunt u door zone A en B reizen (deze zones dekken bijna geheel Berlijn tegen een lage prijs.) Want het vervoer per S-Bahn, U-Bahn of bus is sneller en meer ontspannen, omdat U niet na hoeft te denken over:”waar te parkeren en hoeveel moet ik betalen?” Berlijn heeft een zeer omvangrijk netwerk van vervoersverbindingen, daar kan Amsterdam niet aan tippen.
Tram In Berlijn rijden ook trams. Na de bouw van de Muur reden de trams alleen nog in het voormalig Oost-Berlijn. Nu Duitsland weer herenigd is, gaan steeds meer trams hun oude routes weer rijden die ze gedurende de veertig jaar, toen de Muur nog recht overeind stond, niet meer hadden gereden.
S- Bahn (Stadtbahn) Een fijne S-Bahn is de S7. Deze bovengrondse sneltram rijdt van Ahrensfelde naar Potsdam. Met deze sneltram kunt u bijna overal komen. Bovendien sluit hij vrijwel op alle ander S en U-bahnen. Dit is bovendien de meest toegankelijke S-bahn voor toeristen, omdat U met deze sneltram grote afstanden kunt afleggen en tegelijkertijd langs veel bezienswaardigheden komt.
U-Bahn Hetzelfde geldt voor de U-Bahn 2 (U2) van Ruhleben naar Pankow en U-bahn 1 (U1) van Warschauer Strasse naar Krume Lanke. In tegenstelling tot alle andere U-bahnen rijdt de U1 vrijwel volledig boven de grond. Met name de U1 is interessant, omdat hij onder andere door het stadsdeel Kreuzberg loopt. Kottbusser Tor is een metrohalte waar het de moeite is om even uit te stappen. Kottbusser Tor wordt ook wel het tweede Turkije genoemd, omdat in deze Kiez (wijk) meer dan 200.000 Turken wonen.
Bus Een andere uitstekende verbinding is die van de bus 100. Hij rijdt vanaf het station “Zoologischer Garten” naar de “Michelangelostrasse” in Prenzlauer Berg. Deze bus, van het type “Engelse dubbeldekker”, is een soort verkapte Rundfahrt (tourbus), omdat hij vrijwel door het hele centrum rijdt. Met name als het regent is dit een ideale bus om droog een groot gedeelte van de stad te bekijken.
Fiets In Berlijn kunt u prima fietsen. Bovendien is de kans dat uw fiets gestolen wordt een stuk kleiner in Berlijn dan in Amsterdam. Een fiets kunt u in Berlijn gewoon huren. Koop daarbij de fietskaart “Berlin für Radfahrer”. Deze plattegrond van Berlijn is speciaal gemaakt voor fietsers en is bij elke kiosk te koop. Op deze fietskaart staan alle groene fietsroutes uitgestippeld. Als u zich houdt aan deze fietsroutes dan fietst u in 70% van de gevallen over een fietspad. De fietsroutes lopen meestal door autoluwe straten. Daarnaast lopen de fietsroutes ook langs vele bezienswaardigheden. U zult het wellicht niet verwachten, maar Berlijn is een stad voor fietsers bij uitstek! Ook wanneer u niet als toerist rondfietst is Berlijn een prima stad om in te fietsen. Natuurlijk moet U wel oppassen, dat geldt overigens ook voor Amsterdam. Je moet al helemaal niet proberen door het roodlicht te rijden. Dat wordt meteen afgestraft met een boete. I
Mocht u geen zin meer hebben in fietsen, of u wilt een langere afstand afleggen, dan is het ook mogelijk om tegen de kostprijs van een normaal kaartje uw fiets mee te nemen in de S-Bahn.
Wandelen Voor de wat kortere afstanden is lopen ideaal. U hebt dan alle tijd op alles rustig en op uw gemak te bekijken. U hoeft zich geen zorgen te maken om uw fiets of auto…u kan alle kanten op. Het is echter wel verstandig om goede wandelschoenen mee te nemen. Want voor u het weet loopt u uren achtereen. In Berlijn kunt u ook uitstekend wandelen in de vele bossen en parken die Berlijn rijk is.

Badeschiff Berlijn
In de rivier de Spree midden in Berlijn kunt u heerlijk ontspannen in het Badeschiff, een zwembad, sauna en relaxruimte dat gebouwd is op de Spree. Geweldig uitzicht over de stad en gewoon heel erg bijzonder.

Wandelen in de natuur van Berlijn
Hou u van wandelen in de natuur? Dan komt u in Berlijn aan uw trekken. Berlijn is een en al natuur, want het is de groenste stad van Duitsland. Maarliefst 33% van Berlijn bestaat uit natuur, waaronder parken, meertjes, bossen en heide. Het is een van de groenste steden van Europa, dat maakt Berlijn zo bijzonder!
Het “Grunewald” en het “Berliner Forst” (bossen in Wilmersdorf) zijn enorme bossen, zoals we ze in Nederland zelden nog kennen. Berlijn ligt als het ware in een oase van natuurschoon. Ook rond Berlijn zijn veel bossen en heides.
Vooral de “Märkische Schweiz” is erg mooi. Dit is een bosrijk gebied dat grenst aan Berlijn. U kan er het beste komen met de Regional Bahn (RB). Het is mogelijk om uw fiets in de trein mee te nemen. Het is heerlijk om daar uren achtereen te fietsen en/of te wandelen.
Wilt u echter niet zo ver reizen voor de rust…tenslotte bent u voor Berlijn gekomen. Dan raad ik u de volgende wandelingen aan.

Wandeling in Berlijn nummer 1: Het Grunewald
Het Grunewald is en omvangrijk bosgebied met duizenden bospaadjes die nergens heen lijken te voeren…totdat u een prachtig uitzicht hebt over water en zeilende boten…
1: Vertrek: Bahnhof Zoologischer Garten
Eindpunt: U-bahn halte Ernst-Reuter-Platz
Duur wandeling: de wandeling van 7-10 km duurt ongeveer 5 – 6 uur (inclusief reizen en bezoek aan de Grunewald Turm.)
Beknopte routebeschrijving:

  • Neem vanaf het station “Zoologischer Garten” de S-bahn 7 (S7) richting Postdam. Stap uit bij de S-bahnhalte “Nikolassee”. Loop het stationnetje aan de achterkant uit en steek de Avus-autobaan over. (Eens in het jaar is dit stukje ringweg onderdeel van een racecircuit.)
  • Volg het voetpad achter een standplaats voor motorrijders die zich hier bezatten met Duits bier. Harleys Club heet deze standplaats geloof ik. Aangekomen bij het kruispunt met stoplichten, steekt u dit kruispunt over en loopt u naar de linker kant van de weg…waar het begin is van het Grunewald. Een informatiebord geeft informatie over het bos en de verscheidene routes.
  • Volg het kleine voetpad dat vanaf dit informatiepunt het bos inloopt. Na een kwartier komt u op een kruispunt van een aantal brede zandwegen. Wanneer u nu linksaf slaat, komt u direct bij de “Havel”. Het is echter mooier om nog even rechtdoor het kleine pad te blijven volgen. Na een kwartier komt u bij een aantal prachtige zilverberken en daarachter gloort de “Havel”.
  • Ga bij dit uitzicht naar rechts en volg het kleine paadje naar beneden. Dit pad slingert langs de oever van de Havel. Zo af en toe loopt het pad bovenlangs, van waaraf u een prachtig uitzicht hebt.
  • Na ongeveer 2-3 uur wandelen bent u bij de “Grunewald Turm”. Vanaf deze toren (met Restaurant) heeft u prachtig uitzicht over de Havel en, bij mooi weer, over heel Berlijn. In de top is al menig huwelijksaanzoek gedaan. Vanaf de deze Grunewald Turm vertrekt bus 218 richting de U-bahnhalte Ernst Reuter Platz (U2.) Tip: Kijk voordat u iets gaat drinken in het restaurant of voordat u naar boven gaat eerst hoe laat de bus gaat, zodat u niet, wanneer u weg wil nog uren moet wachten…Het is mij al eens gebeurd.

Wandeling in Belrijn nummer 2: de Berlijnse Meertjes
Maak kennis met de meertjes van Berlijn.
Vertrek en aankomst: Bahnhof Zoologischer Garten
Duur wandeling: rondje Schlachtensee 1- 1,5 uur (7km)
Beknopte routebeschrijving:

  • Neem de S7 richting Potsdam. Stap bij de S-bahnhalte “Schlachtensee” uit. Het dorpje Schlachtensee is een normaal dorpje. Neem de achteruitgang en steek de weg over en loop het park in.
  • Rond de Schlachtensee loopt een onverhard bos- en wandelpad. Een rondje Schlachtensee is ongeveer 6,5 km.
  • U kunt er ook voor kiezen om het Grunewald in te wandelen, indien u genoeg hebt van het water (wat ik me nauwelijks voor kan stellen)
  • Verdwalen kunt u in het Grunewald niet of nauwelijks, omdat het bos aan de ene kant wordt omgeven door een woonwijk en aan de andere kant door de Havel. Dwars door het Grunewald lopen ook nog spoorlijnen en de ringweg. Waarvan je overigens weinig tot geen last hebt. Tussen de woonwijk en de Havel zit zo’n 5 km bos.

Parken in Berlijn
Tiergarten Bezoek ook eens een aantal andere parken, waaronder het “Tiergarten”. Dit park ligt letterlijk en figuurlijk in het centrum van Berlijn. Ook wel de long van Berlijn genoemd. Het is te vergelijken met het Vondelpark, maar dan 10 keer groter. Je kunt je niet voorstellen dat je in Berlijn bent wanneer je in het park rondloopt. Zo rustig!  Via het Tiergarten kunt u heel gemakkelijk naar de Siege Seule lopen. Vanaf de Siege Seule heb je prachtig uitzicht over het Tiergarten en de omringende deelraden. Bij mooi weer kun over heel Berlijn uitkijken. Via de Strasse der 17e Juni naar de Brandenburger Tor.
Hassenheide Buiten bovenstaande Seeën en het Tiergarten is het volkspark “Hassenheide” (Kreuzberg) de moeite waard. Het biedt een mooi uitzicht over Kreuzberg. In de zomer stroomt er een waterval in dit park, waarlangs het prima te vertoeven is en zeker lekker ter verkoeling.
Treptowerpark In het “Treptowerpark” (Treptow) zijn veel sculpturen te zien en er is een grote bloementuin. Verder is het er ook erg rustig en mooi.

Karneval der Kulturen
Sinds 1996 wordt in Berlijn elk jaar aan het eind van de lente vier dagen lang het “Karneval der Kulturen” gevierd. Een bezoekje aan dit prachtige, kleurrijke carnaval is zeker aan te raden! Dans mee tijdens Cubaanse feesten met swingende Latin muziek, volg een workshop Capoeira, of bezoek met het hele gezin het kindercarnaval. Loop mee in de parade met maar liefst 50 praalwagens, luister bij vier podia naar honderden artiesten en geniet van een geweldige sfeer! Beleef het Karneval der Kulturen en ontdek de veelzijdigheid van Berlijn. De festiviteiten vinden plaats rond het Pinksterweekend. De toegang is gratis.

Budgettips Berlijn, met een lager budget toch naar Berlijn
Stedentrips of vakanties naar wereldsteden kunnen vaak duur uitpakken. Een luxe vakantie kan erg leuk zijn, maar die luxe is voor veel mensen normaal geworden. Als je op een lager budget op vakantie gaat, en leeft zoals de lokale bevolking leeft, dan kun je de mooiste ervaringen opdoen in een land die je anders niet had tegengekomen. Lees meer tips om met een lager budget toch naar Berlijn te kunnen.

Bronnen:

  • EVD Landenpublicatie Duitsland
  • Duits verkeersbureau
  • Inzendingen van bezoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.