Föhr

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Föhr

Föhr is één van de Duitse Waddeneilanden. Het eiland is rond als een putdeksel en platter dan de rest. Föhr ligt in de schaduw van Sylt; met laagwater raken ze elkaar bijna aan.

De eerste toeristen kwamen op Föhr in 1819; 81 om precies te zijn. Nu nemen jaarlijks 170.000 mensen de veerboot naar het eiland, vrijwel allemaal Duitsers. Föhr is populair bij families omdat het veilig is voor kinderen. Het ligt in de beschutting van andere eilanden en daardoor is er geen gevaarlijke branding.

Rond Föhr liggen de Halligen, stukjes land uitgestrooid in zee, waarvan sommige zijn bewoond. Enkele keren per jaar lopen deze eilandjes zonder dijken onder water. Vandaar dat de huizen op heuveltjes zijn gebouwd. Voor de kinderen die hier wonen betekent dat dat ze zo’n dertig tot vijfendertig dagen per jaar niet naar school kunnen.

Jarenlang verdienden de mannen van Föhr hun geld met de walvisvangst. Toen dat minder werd en de inkomsten daalden, vertrokken velen, op zoek naar een beter leven in bijvoorbeeld de verenigde staten van Amerika.

De veerboot van de Wyker Dampfschiffs-Reederei legt aan in hoofdplaats Wyk auf Föhr, een klein gebleven kuuroord dat er van een schip af bombastisch uit kan zien met zijn barokke gevels maar aan wal een betrekkelijk eenvoudige badplaats blijkt. Er is maar één disco in Wyk.

Vanaf de dijk bij Dunsum is Amrum te zien. Als zee en wind meewerken, loop je over het wad naar dit buureiland.

Het dorpje Nieblum heeft lanen met lindebomen en oude Friese kapiteinshuizen.

In Oevenum vindt u een leuk museumpje over het dagelijks leven op Föhr.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *