Wereldoorlog, Tweede

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Tweede wereldoorlog

De tweede wereldoorlog heeft in heel Europa diepe sporen achtergelaten. OP deze pagina enkele opmerkingen over “de andere kant” van de tweede wereldoorlog.

Het is niet precies bekend hoeveel Duitsers er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen. In 1950 liet de regering van het toenmalige West-Duitsland hiernaar onderzoek doen. Daaruit bleek toen dat van minstens 3 miljoen Duitsers ieder spoor ontbrak. Nog altijd worden er 1,3 miljoen Duitsers vermist sinds de tweede wereldoorlog. Het Rode Kruis krijgt ieder jaar nog tweeduizend nieuwe verzoeken tot opsporing, zo ook in 2008. Sinds het begin van de jaren ’90 is het lot opgehelderd van meer dan 230.000 Duitsers die na of tijdens de oorlog terechtkwamen in straf- of krijgsgevangenenkampen in de Sovjet-Unie. De naspeuringen konden pas beginnen nadat de Russische archieven, na de instorting van de Sovjet-Unie, waren vrijgegeven.

Ook het onderzoek naar de wandaden door leden van het nazibewind is nog steeds niet afgerond. Bij het centrale meldpunt voor nationaalsocialistische misdaden in Ludwigsburg lopen nog 22 gerechtelijke vooronderzoeken. In 2008 werden 33 dossiers afgesloten, maar ook 32 nieuwe onderzoeken gestart.

Bronnen:

  • Kurt Schrimm, het hoofd van centrale meldpunt voor nationaalsocialistische misdaden in Ludwigsburg.
  • Dorota Dziwoki, hoofd van de opsporingsdienst van het Duitse Rode Kruis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *