Oktoberfest

Thema’s > Oktoberfest

Oktoberfest

Infographic Oktoberfest

Het Oktoberfest is niet alleen meer voor Duitsers. Mensen komen naar Duitsland uit alle delen van de wereld om deel te nemen aan ‘s werelds grootste jaarlijkse festival dat al bijna 200 jaar bestaat. Naast de twee weken feest in München, de Beierse hoofdstad, waar de traditie begonnen, wordt het Oktoberfest inmiddels, in een of andere vorm, in vele steden wereldwijd gevierd.

Het Oktoberfest vindt haar oorsprong in 1810. Prins Ludwig van Beieren, die later werd gekroond koning Ludwig I, wilde zijn volk laten delen in de viering van zijn huwelijk met prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober 1810. Ludwig organiseerde een paardenrace en nodigde alle mensen van München uit. Het Koninklijke feest had ongeveer 40.000 gasten een gigantisch aantal mensen naar de toenmalige normen, maar slechts een fractie van de 6,4 miljoen mensen die aanwezig waren op het Oktoberfest in 1997. Een goed gezelschap, en overvloedige hoeveelheden bier, waren blijkbaar al vanaf dat eerste jaar een prima formule voor een groots geslaagd volksfeest, er werd namelijk gelijk al besloten dat de paardenrace in 1811 opnieuw gehouden zou worden, ditmaal samen met de agrarische show.

Hoewel uiteindelijk van de paardenrace werd afgezien, zijn vele kenmerken van het begin van het Oktoberfest behouden gebleven. De jaarlijks viering in München wordt nog steeds gehouden op de oorspronkelijke plaats, de Theresienwiese ( “Velden van Theresa”), voor de poorten van de stad. De lokale naam voor het Oktoberfest, “Wies’n,” is afgeleid van Theresienwiese, de naam van het gebied waarop het festival wordt gehouden. De landbouwshow maakt nog altijd deel uit van de festiviteiten, alleen is het tegenwoordig om de drie jaar. De traditie van het bier en eten, welke in 1818 begon is misschien wel het meest ontwikkeld gebruik van het Oktoberfest.

De moderne viering vindt plaats in grote tenten die door de brouwerij gesponsord worden. De tenten kunnen maximaal 5000 mensen per stuk huisvesten. De festiviteiten is ook in de tijd gegroeid tot een 16-daags feest dat eindigt de eerste zondag in oktober.

Enkele weetjes van het Oktoberfest;

  • In 1997 werd meer dan 5 ½ miljoen liter bier gebruikt en ongeveer 45.000 liter wijn, naast bijna 165.000 liter alcoholvrij bier.
  • Het festival hallen in München bieden plaats aan 94.000 mensen.
  • Het bier dat de Münchense brouwerijen, speciaal voor het Oktoberfest produceren bevat 4,5 procent alcohol.

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *