Milieusticker Duitse steden

Thema’s > Milieusticker Duitse steden.

Op 1 januari 2008 trad in Duitsland een wet in werking waardoor delen van steden voor sommige auto’s tot verboden gebied werden verklaard. Deze delen worden als “Umweltzone” aangeduid. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse toeristen.

Umweltzones zijn verboden gebied voorBord begin Umweltzone vervuilende auto’s. Alle auto’s zonder een Umweltplakette worden als vervuilende auto gezien. Alleen auto’s die zijn voorzien van een Umweltplakette mogen de Umweltzones inrijden. Ook voor Nederlandse auto’s geldt dat ze van een Umweltplakette voorzien moeten zijn om de Umweltzone in te mogen rijden.

Umweltplakette
Er worden drie verschillende Umweltplakketten geïntroduceerd: een rode, Umweltplaketten een gele en een groene. Voor welke kleur sticker een auto in aanmerking komt, is afhankelijk van de vraag aan welke emissie-eisen de auto voldoet. Globaal gesproken komen benzine-auto’s van na 31 december 1991 in aanmerking voor de groene sticker. Voor dieselauto’s is er meer variatie. Dan is de groene sticker voor auto’s van na 31 december 2005, de gele sticker voor auto’s van na 31 december 1999 en de rode sticker voor auto’s van na 31 december 1995.
Onderbord UmweltzoneDe kleur van de sticker is van belang omdat de toegang tot een Umweltzone afhankelijk kan zijn van de kleur van de sticker. Zo kan een Umweltzone alleen toegankelijk worden voor auto’s met een groene sticker. Auto’s zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Met welke kleur sticker een auto de Umweltzone mag inrijden wordt op een onderbord aangegeven.
De milieustickers moeten worden aangebracht op personenauto’s, bestelauto’s, bussen en vrachtauto’s. Uitgezonderd zijn motorfietsen en bromfietsen.

Overzicht Umwelzones
Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamtes.

Verkrijgbaarheid Umweltplakette
De Umweltplakette is in Nederland bij de TÜV en de DEKRA verkrijgbaar. Bij de TÜV kost een milieusticker € 18,65. Meer informatie over het bestellen en downloaden van een aanvraagformulier staat op de website van TÜV Nord.

Dekra: U kunt een sticker bestellen bij Dekra Nederland. De kosten zijn Eur 12,50. Als voor 15.00 uur de bestelling en betaling (Ideal) bij Dekra binnen is dan ontvangt u de sticker de andere dag met de post thuis.

Dekra Duitsland: u kunt de sticker afhalen in een van de Dekra garages. Een van deze garages ligt net over de grens bij Venlo in Kaldenkerken. Neem vanuit Venlo de nieuwe autosnelweg A 74, richting Koblenz. Neem de afslag “Kaldenkerken-Straelen-Hinsbeck-Leuth”. Aan het einde van de afslag is een stoplicht. Ga rechtdoor en volg het bord Dekra. De kosten zijn 10 euro.

In Nederland kunt u de milieusticker gemakkelijk verkrijgen via Milieusticker-Duitsland.nl. De sticker wordt binnen 24 uur verzonden en is te betalen met iDeal.

ANWB: deze milieustickers kunt u persoonlijk in de ANWB-winkel aanvragen, kosten Eur 13,95. De sticker wordt dan binnen 5 werkdagen thuisgestuurd. U moet de sticker persoonlijk aanvragen. Vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Heeft u een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter (achteraf ingebouwd)? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).

Bron: o.a. ANWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *