Geografie

Thema’s > Geografie

De Bondsrepubliek Duitsland heeft een oppervlakte van 357.022 km2 en ligt centraal in Midden-Europa. Duitsland loopt van de Alpen tot aan de Noord- en Oostzee.

In het noorden grenst Duitsland aan Denemarken, in het oosten aan Polen en de Tsjechische Republiek, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.

Ongeveer eenderde van het tegenwoordige Duitse grondgebied wordt gevormd door de voormalige DDR.

Het landschap is bijzonder gevarieerd. In het noorden, ten zuiden van de Noordzee en de Oostzee, bevindt zich de grote vruchtbare Noordduitse laagvlakte. De Noordduitse laagvlakte is ontstaan tijdens de ijstijden tijdens het Pleistoceen. In het Pleistoceen komt het verscheidene keren tot landijsbedekkingen in het Noorden tot aan de rand van het Middelgebergte. Dit ijs kwam uit Scandinavië. Het ijs was tenminste 1000m dik. In Zuid-duitsland stroomden gletsjers vanuit de Alpen het Alpenvoorland in. Tegenwoordig zien we dan ook meer naar het zuiden dat de Noordduitse Laagvlakte met diepe bochten het middelgebergte binnendringt, o.a. de Middenrijnse laagvlakte en de Saksische laagvlakte. Het Middengebergte vormt een natuurlijke scheiding tussen het noorden en het zuiden van de Bondsrepubliek.

Ten zuiden van de Donau liggen de Voor-Alpen met een gemiddelde hoogte van 500 meter, terwijl de zuidgrens van het land wordt gevormd door de Beierse Alpen, met als hoogste punt de Zugspitze (2.962 meter) in het Wettersteingebergte.

Van het zuiden naar het noorden wordt het land door bevaarbare rivieren doorkruist. In west-oostrichting zijn meerdere kanalen gegraven, zoals het Main-Donaukanaal dat de verbinding vormt tussen de Rijn en de bevaarbare Donau, vervolgens het Mittellandkanaal, het Dortmund-Emskanaal en het Noord-Oostzeekanaal.

De grootste meren zijn de Bodensee, nabij de Oostenrijk/Zwitserse grens en de Müritz in Mecklenburg-Vorpommern.

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.