Eten in Duitsland

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Eten in Duitsland

De Duitsers staan niet bekend om hun lichte maaltijden. Bratwurst en currywurst, stevige aardappelsalades en alles mit Speck en een flinke pul bier. Vanwege de grote porties kan een maaltijd in een restaurant zo boven de 1000 calorieën komen (meer dan de helft van wat je dagelijks nodig hebt). Zeker als een grote schnitzel of andere lap vlees gecombineerd wordt met gebakken aardappelen met spekjes.

Gelukkig is er naast dit stereotype beeld van de Duitse keuken ook ongelooflijk veel gezonds te krijgen. Biologisch eten is in Duitsland veel meer ingeburgerd dan in Nederland en Vlaanderen en vezelrijk eten is gemakkelijk. Denk aan het zware, donkere brood. Probeer hier vooral bij ontbijt en lunch van te profiteren.

Smeer zelf en kies mager beleg. Bijvoorbeeld mager vlees als ham of 30+-kaas en combineer dat met rauwkost en lekker vers fruit. Het volkoren brood en de groente en fruit verzadigen heel goed. Zo kun je de verleiding van een worst op straat weerstaan.

Kies ‘s avonds zoveel mogelijk eenpansgerechten met peulvruchten, zoals een Erbseneintopf, een soort erwtensoep. Hoewel dit stevig smaakt, kan dit de gezonde keuze zijn (± 400 kcal/portie). Je kunt ook ongepaneerde vis- en vleessoorten nemen met rijst of gewone aardappelen in plaats van gebakken en gefrituurde bijgerechten. Vraag salades en groente zonder of met een beetje saus.

Ten slotte: probeer gewone porties te eten. Las een pauze in om goed te voelen of je echt genoeg hebt en schroom niet wat te laten staan. In Duitsland zijn ook steeds meer biologische restaurants, die vaak meer lichte gerechten serveren, waarbij groente het uitgangspunt is. Biologische restaurants in Duitsland vindt u op: www.oekoadressen.de .

Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR. Fastfood (denk aan McDonald’s) kost ongeveer 7 euro. Bier kost meestal 4-5 EUR voor een grote pul. Als u in de bierhallen eet, kost een traditionele Duitse maaltijd plus bier ongeveer 14 EUR. Turkse, Midden-Oosterse en Aziatische gerechten zijn te vinden voor slechts 5 EUR, terwijl een leukere maaltijd in een sit-down restaurant iets meer dan 20 EUR kost. Als u zelf wilt koken, kost een week boodschappen ongeveer 35-65 EUR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *