Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

Munt van DuitslandMunteenheid
In Duitsland heeft men net als in Nederland de Euro als munteenheid.
Naast de Euro komen in Duitsland Regionale munteenheden voor waar in Duitsland steeds vaker mee wordt betaald. Ruim twintig regio’s hebben al zo’n eigen munt. Deze munteenheden zijn niet geïntroduceerd om de euro te vervangen, maar om de lokale economie een extra impuls te geven. De lokale munteenheden hebben namen als Urstromtaler, Kirschblüte of Chiemgauer. Het idee voort een lokale munteenheid is in 2003 bedacht door middelbare scholieren uit Beieren. Als vakantieganger moet u oppassen voor het deze lokale munteenheden; u kunt ze niet bewaren (ze verliezen na verloop van tijd hun waarde) en u kunt er slechts in een beperkte regio op sommige plaatsen mee betalen.

Geldautomaten
Geld opnemen kunt u gewoon bij de geldautomaten met behulp van uw pinpas. Met de Nederlandse bank- en giropassen kunt u bij geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen. Geldautomaten zijn er bij overvloed in winkelstraten en benzinestations. In Duitsland zijn er, net als in België, 600 geldautomaten per miljoen inwoners. In Nederland 400.

Banken
U kunt bij banken aan de balie geld opnemen. Duitsland heeft op Spanje na, het meest aantal bankkantoren per inwoners: 800 per miljoen inwoners. Dat is twee keer zo veel als in Nederland en 25% meer dan in België.
De openingstijden worden steeds door de afzonderlijke banken bepaald en kunnen in sommige gevallen aanzienlijk verschillen, maar veelal zijn de openingstijden op werkdagen van 09.00-16.00. De filialen gaan uiterlijk om 18 uur dicht, op zaterdag en zondag zijn alle banken gesloten. De grotere filialen houden zich meestal aan de openingstijden van de andere winkels, en zijn soms ook open op zaterdagen. Lunchtijden vallen vaak tussen 13.00-14.30. Veel banken hebben een hal die 24 uur per dag toegankelijk is en waar geldautomaten zijn geïnstalleerd.

Creditcards
American Express, Diners Club, Visa en Master/Eurocard worden in bijna alle hotels, restaurants, winkels geaccepteerd. Creditcards worden, anders dan in een groot deel van Europa en de Verenigde Staten, in Duitsland in gewone winkels minder gebruikt. Controleer dus altijd voor u een aankoop doet of een bestelling plaatst of uw kaart geaccepteerd wordt. U kunt in de meeste geldautomaten wel gewoon geld opnemen met uw creditcard.
Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard voortaan is gekoppeld aan een pincode. Europa bereidt zich voor op één uniform betaallandschap: Single European Payment Area (SEPA). Hierdoor gaan nu al in bijna alle Europese landen creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat.

Fooien
Het geven van fooien in Duitsland is niet verplicht, de service is reeds bij de nota inbegrepen. Op vrijwillige basis wordt in Duitsland in restaurants voor de service 5 à 10 procent van het notabedrag gegeven.
Fooien laat men in Duitsland nooit op de tafel achter.
Ook voor taxichauffeurs is een fooi van ca. 10 procent gebruikelijk. In hotels krijgen kofferdragers over het algemeen 1 euro per stuk bagage, kamermeisjes 1 à 2 euro per dag.

Gewoonten
In een restaurant of café word je vrijwel altijd gevraagd of je “zusammen oder getrennt” wilt betalen, gezamenlijk of apart dus. En aan ‘t antwoord herken je de Duitser. Die betaalt namelijk zo goed als altijd apart, alleen voor zichzelf.

Noodnummers en -instanties op een rijtje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.