Bier uit Duitsland

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Bier uit Duitsland

De ongeveer 5.000 soorten bier, afkomstig uit meer dan 1.200 brouwerijen verdeeld over het hele land spelen een grote rol in de Duitse cultuur.

De Duitsers staan bekend over de hele wereld als een echte bierminnende natie. Volgens een representatieve enquête is in Duitsland bier het favoriete drankje. 79% van de Duitse volwassenen drinken regelmatig bier. 67% van de Duitse vrouwen en 91% van de Duitse mannen drinken ten minste een keer per maand bier. Duitsers hebben de op twee na grootste jaarlijkse consumptie van bier per hoofd in Europa, alleen de Republiek Tsjechië en Ierland heeft een hogere consumptie.

De biermarkt in het Noorden van Duitsland is zwakker, maar meer gecentraliseerd (de grootste merken zijn Beck’s, Krombacher, Veltins, Warsteiner en Bitburger). Het zuiden heeft veel zeer kleine, lokale brouwerijen. De hoogste dichtheid van de brouwerijen in de wereld is in de buurt van Bamberg, in Beieren.  Duits bier goed is voor ongeveer 10% van de mondiale markt, en de Duitse brouwerijen bieden werk aan ongeveer 65000 mensen.

Het Reinheitsgebot, de Bierwet van Duitsland uit 1641, beperkt brouwerijen tot slechts vier ingrediënten (water, gerst, hop en gist) en verbiedt bier met andere additieven aan te vullen.

De Benedictijner abdij Weihenstephan (opgericht in 725) is waarschijnlijk het oudste bestaande brouwerij in de wereld.

Ook wordt bier in Duitsland vaak toegepast bij het bereiden van gerechten.

Karlsberg
Karlsberg dient niet verward te worden met de veel grotere Deense brouwer Carlsberg. De Duitse Brouwerij Karlsberg is in familiehanden. Nadat Heineken en Schörghuber in 2002 met een joint venture een 45% minderheidsbelang namen in Karlsberg, werd dat belang in 2009 weer aan de familie teruggegeven.

Links:

Brouwerijen en mouterijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *