Bevolking

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Bevolking

In de Bondsrepubliek Duitsland wonen ruim 82,3 miljoen mensen.

Duitsland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa. De bevolkingsdichtheid is 231 inwoners per km2. Alleen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere bevolkingsdichtheid. De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. Er is een aantal grote concentraties waar miljoenen mensen wonen. In het Rijn-Ruhr-gebied wonen bijvoorbeeld 11 miljoen mensen. In dit gebied zijn de steden Essen, Duisburg en Dortmund zo groot geworden, dat er vrijwel geen grenzen meer tussen de steden bestaan.
Andere concentraties zijn te vinden in het Rijn-Main-gebied (Frankfurt, Wiesbaden, Mainz), Rijn-Neckar-gebied (Mannheim, Ludwigshafen) en rond de steden Berlijn, Bremen, Dresden, Hamburg, Keulen, Leipzig, München en Nürnberg.
Van de 82,3 miljoen inwoners wonen er ongeveer 17 miljoen in het voormalige Oost-Duitsland en nog eens 3,4 miljoen in Berlijn.

De bevolkingsverschuiving van de nieuwe naar de oude deelstaten is de laatste jaren afgenomen. 7,3 miljoen inwoners (8,9 procent) van Duitsland hebben een buitenlandse nationaliteit.

Prognoses
In Duitsland is de bevolking aan het vergrijzen, onder meer door de langere levensverwachting en de daling van het aantal geboortes.
In 2005 leefden er in Duitsland meer mensen met een leeftijd hoger dan 65 (15,9 miljoen) dan mensen met een leeftijd onder 15 jaar (11,6 miljoen). Volgens de bevolkingsprognoses zal de bevolking tot 2050 afnemen tot ruim 74 miljoen inwoners.

Beroepsbevolking
De totale beroepsbevolking in Duitsland bestond in 2006 uit 39 miljoen personen en telde ruim 3,4 miljoen werklozen, een percentage van 7,6 procent.

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *