Zwarte Woud

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Zwarte Woud

Het Zwarte Woud met zijn uitgestrekte bossen, heuvels en toppen met grandioze vergezichten, geheimzinnige meren en romantische dalen is een populaire bestemming. Hier vindt u ze nog, de bekende plaatjes uit het prentenboek: afgelegen boerenhoeves, die met hun grote daken tegen de weidehellingen liggen, dromerige meertjes, stille vennen en romantische kloven. Het Zwarte Woud (Schwarzwald) staat hoofdzakelijk bekend vanwege de hooglanden, het landschap en hout, de typische Schwarzwälder Kirschtorte en de traditionele koekoeksklok.

Een andere beroemdheid van het Zwarte Woud zijn de traditionele hoeden. De hoed is beroemd over de hele wereld alhoewel het oorspronkelijk in slechts drie parochies van het Zwarte Woud en bij speciale gelegenheden werd gedragen.

Het Zwarte Woud kent een bijzonder rijk mythologische geschiedenis. Hier schijnen weerwolven, tovenaars, heksen en de duivel voor te komen. De nuttige dwergen die hier gelukkig ook voorkomen, proberen de schaal in evenwicht te houden.

De naam zwarte woud was een goede naam in vroegere tijden, toen het bos ondoordringbaar was. Toen de houthandel begon te wankelen stapte men over op de horlogerie, die vanaf de 17e eeuw de meest succesvolle industrie voor het Zwarte Woud is.

Geheimzinnige meertjes, romantische dalen, uitgestrekte bossen en sfeervolle plaatsjes het Zwarte Woud heeft veel te bieden. Het Zwarte Woud is in drie regio’s opgedeeld, het zuiden, midden en noorden en hier treft de bezoeker veel aantrekkelijke natuurverschijnselen aan, rustig gelegen meertjes, hooggelegen moerassen en diepe kloven.

Bijvoorbeeld in de natuurparken – groene weiden worden afgewisseld met gemengde bossen, zoals ondermeer in het zuidelijke Zwarte Woud. Op de open plekken in het bos liggen kleine vennen en afgelegen boerderijen. Het Natuurpark Zuidelijke Zwarte Woud grenst aan het Natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord en loopt in het zuiden tot aan de Rijn op de grens met Zwitserland. Het zuidelijke Zwarte Woud – wandelen tussen de mooiste bergen, de Feldberg en de Belchen. De twee mooiste en bekendste bergen van het Zwarte Woud, de Feldberg (1.493 m) en de Belchen (1.414 m) vormen het decor voor veel kuur- en vakantieplaatsen. Hier begroeten de plaatselijke gastgevers hun gasten nog persoonlijk en laten hen plekjes zien, die alleen de plaatselijke bevolking kent, zoals bijvoorbeeld tijdens een gemeenschappelijke wandeling naar een uitzichtpunt, waar zij als kind destijds gespeeld hebben. Het landschap heeft heel wat interessante bezienswaardigheden te bieden zoals de “Wasserfallsteig”, een van de mooiste wandelroutes van Duitsland en de mooiste panoramaberg van het Zwarte Woud, de Belchen (1.414 m). Het hele gezin heeft plezier! Mountainbikers veroveren de top! Je hebt hier de keuze uit zo’n 300 kilometer wandelparcoursen en altijd ligt er wel een berghut aan de route, waar je kunt genieten van regionale specialiteiten. Erg lekker zijn “Brägel” , de “Rösti” van het zuidelijke Zwarte Woud. Ze zijn op elke menukaart te vinden en om het jaar staan ze eind juni in de schijnwerpers tijdens de “Brägelweken”.

In de vakantieregio tussen de Feldberg en de Belchen krijgt elke gast de “inclusief gastenkaart” met veel gratis entrees en extra’s. Je rijdt bijvoorbeeld gratis met het openbaar vervoer door het hele Zwarte Woud (KONUS kaart). Daarbij heb je ook nog gratis toegang tot de drie openluchtbaden in Todtnauberg, Todtnau en Schönau, evenals een gratis ritje met de bergbaan naar de Hasenhorn of de Belchen. In totaal kun je met deze gastkaart 25 attracties in de regio gratis of met een stevige korting gaan bezoeken.

Adembenemende steile hellingen, diep ingekerfde dalen en vooral grote samenhangende, niet door verkeer gehinderde, bosgebieden, die door hun uitgestrektheid uniek in Duitsland genoemd mogen worden, bepalen het landschap in het Noordelijke Zwarte Woud. Het natuurbeschermingsgebied Rappenwört ligt in het zuidwestelijke deel van het stadsgebied van Karlsruhe op een schiereiland in de rijke natuur van de uiterwaarden van de Rijn. Het noordelijke deel van het Zwarte Woud, dat bekend is om zijn geheimzinnige, dichtbegroeide dennenbossen, ligt tussen Baden-Baden in het westen en Calw in het oosten en van Pforzheim in het noorden tot Alpirsbach in het zuiden. Hier ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van BadenWürttemberg.

U kunt het noordelijke Zwarte Woud op verschillende manieren gaan ontdekken – te voet, op de fiets of met de auto of motor.

Pforzheim is de stad van waaruit drie klassieke routes vertrekken: de West-, Oosten Middenroute. Wie op een van de toeristische routes door het noordelijke Zwarte Woud reist, komt in het betoverende landschap interessante plekjes tegen. Behalve de beroemde SchwarzwaldHochstraBe, is het zeker de moeite waard ook eens over de Schwarzwald-TälerstraBe, Schwarzwald-Bäderstra8e en de Badische WeinstraBe te rijden.

Het zuidelijke Zwarte Woud in het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is met de Breisgau aan de ene kant de warmste streek tussen de Noordzee en de Alpen en met de 1493 hoge Feldberg tevens het hoogste middelgebergte van Duitsland.

Het zwarte woud is een geliefde wintersportbestemming. ´s Winters kan er tot op een hoogte van 1.500 meter worden geskied. Puur natuur en pure gezondheid; dat is het Zwarte Woud. Niet voor niets werd al in 1895 de eerste skiclub opgericht in het Zwarte Woud; Duitslands oudste skiclub. Voor diegenen met veel uithoudingsvermogen is er de 100 kilometer lange loipe Schonach-Belchen. Tot slot, vinden er in het Zwarte Woud verschillende internationale sportevenementen plaats waaronder de “Schwarzwälder Rucksacklauf” en het “Springertournee” in Schönwald en Neustadt.

Voor meer informatie en contact:
Schwarzwald Tourismus GmbH
Ludwigstraße 23
79104 Freiburg
Tel: 0049-(0)761-2962276
Fax: 0049-(0)761-2962277 en 0049-(0)761-2921581
E-mail: mail@schwarzwald-tourist-info.de
Internet: www.schwarzwald-tourist-info.de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *