Zollverein

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Zollverein

Het UNESCO-Werelderfgoed Zollverein, de destijds “mooiste mijn en cokesfabriek ter wereld” is het typische kenmerk van het Ruhrgebied. Het spanningsveld tussen industrieel verleden en nieuwe, onconventionele ideeën, biedt veel potentieel voor kunstzinnige ontwikkeling en lokt per jaar aar honderdduizenden bezoekers naar dit bijzondere werelderfgoed.

In de voormalige fabriek waar de kolen werden gewassen – destijds het kloppend hart van het mijncomplex – vind je nu het Bezoekerscentrum Ruhr, het Ruhr Museum, het Denkmalpfad Zollverein en het portaal van de industriële cultuur. Via een 58 meter lang looppad kom je in het interieur van de kolenwas fabriek, dat is omgebouwd volgens ontwerp van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas: hier wordt het oude- en het nieuwe Ruhrgebied verenigd.

Op drie etages wordt in het Ruhr Museum met meer dan 6.000 voorwerpen de fascinerende natuur- en cultuurhistorie van het Ruhrgebied gepresenteerd. Hier sloeg het hart van de zware industrie en bevindt zich nu een Europese metropool.

Tijdens een rondleiding via het Denkmalpfad Zollverein lopen de bezoekers in het spoor, die de kolen destijds aflegden. De gigantische complexen zijn onveranderd gebleven en bieden authentieke scènes uit het tijdperk van de mijnbouw.

Beeldhouwers en andere kunstenaars van naam hebben in dit werelderfgoed hun sporen nagelaten. Zoals bijvoorbeeld The Palace of Projects van Ilya en Emilia Kabakov, dat een uniek “Museum van dromen en utopieën” is. Ateliers en galeries bieden een blik op het creatieve werk van kunstenaars. Wisselende tentoonstellingen en beurzen zoals de contemporary art ruhr (C.A.R.) completeren het omvangrijke aanbod van hedendaagse kunst.

De Zollverein Concerten dragen in hoge mate bij aan het culturele aanbod. Sinds 1997 klinkt door de industriehallen muziek van een hoog niveau. Of dat nu klassiek, jazz of elektronische popmuziek is.

Hoogtepunt in de winter: van 10 december t/m 8 januari kun je schaatsen op de 150 meter lange ijsbaan in de voormalige cokesfabriek Zollverein. Schaatsliefhebbers glijden dan langs de grote cokesovens in de openlucht over het ijs. Zollverein, Een onvergetelijke belevenis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *