Tübingen

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Tübingen

Tübingen is een bestuurlijke regio, district en stad in de deelstaat Baden-Würtemberg.

Tübingen  is een schilderachtige stad, prachtig de gelegen aan de Rivieren Neckar en Ammer. In de oude stad (Altstadt) staan de voor zuid Duitsland karakteristieke halfbetimmerde en fris geschilderde huizen.

De universiteit, met meer dan 25.000 studenten, maakt bijna een derde van de bevolking van Tübingen uit. Samen met Heidelberg en Freiberg im Breisgau is Tübingen een van de andere andere universitaire steden in zuidelijk Duitsland welke u gezien moet hebben. De universtieit van Tübingen is gesticht in 1477

Vanuit Tübingen kunt u een boot huren om te gaan roeien op de Neckar. In het centrum vindt u vele uitstekende koffiehuizen en cafés.

Dominant aanwezig in Tübingen is het torenhoge Hohentübingen Schloss (Kasteel). In het Kasteel is het Museum van Egyptologie en van de Archeologie gevestigd. Dit museum is één van de grootste universitaire musea in de wereld.

De vijftiende eeuwse gotische Stiftskirche op het Holzmarkt-plein heeft een overweldigend binnenkant en enkele fijne glas-in-lood vensters. Achter de kerk liggen de oudste delen van de universiteit. Ook op het Holzmarkt-plein vindt u de fontein Georgsbrunnen en een boekwinkel – Buchhandlung Heckenhauer – waar de Nobelprijs winnende auteur Hermann Hesse vier jaar als leerling doorbracht.

De Markt in het centrum van stad is een ander belangrijk plein van Tübingen. De Markt is beroemd door de negentiende eeuwse barokke façade van het van oorsprong veel oudere Rathaus (Stadhuis). Dit idyllische beeld wordt gecompleteerd door de fontein gewijd aan Neptunus.

Hölderlinturm, op de oever van de Neckar, is het voormalige thuis van één van de beroemdste oud studenten van de universiteit, de dichter Friedlich Hölderlin, die hier van 1807-1843 leefde.

Andere bezienswaardige plaatsen van Tübingen zijn onder andere

  • Het museum Kunsthalle, (Philosophenweg, 76) dat geen permanente tentoongestelde voorwerpen houdt, maar zijn tijdelijke tentoonstellingen zijn van hoog niveau.
  • Botanischer Garten (Botanische Tuinen), net buiten de stad;
  • Platanenallee, een smal eiland in de Neckar.

Beroemde inwoners van Tübingen waren de astronoom Johannes Kepler en de filosofen Hegel en Schelling, evenals Goethe.

Goethe die volgens overlevering erg veel dronk in de lokale cafés, waaronder een café in de Münzgasse, heeft een tastbare herrinnering nagelaten in deze laatste straat; een plaquette: “Goethe kotste hier” – Hier Kotzte Goethe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *