Saarland

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Saarland

Saarland is één van de 16 Bundesländer in de Bondsrepubliek Duitsland. Saarland ligt in het westen van Duitsland. De hoofdstad van de deelstaat Saarland is Saarbrücken.

Saarland heeft een oppervlakte van 2.568,7 km2 en 1.056.000 inwoners.

De kleine deelstaat Saarland werd in 1957 de tiende deelstaat van Duitsland. Het land, dat aan Frankrijk en Luxemburg grenst, is net zo groot als de provincie Drenthe.

Meer dan honderd jaar werd de industrie in Saarland beheerst door kolen en staal. Begin jaren zestig waren meer dan 100.000 mensen in de kolenwinning en staalfabrieken werkzaam. Tegenwoordig werken nog maar 19.000 mensen in deze sector, waarvan 8.600 in de mijnbouw.
De Saarlandse industrie heeft de afgelopen decennia een ingrijpende omwenteling ondergaan. De grootste groei werd in de afgelopen jaren geconstateerd in de machinebouw, automobielindustrie, kunststofverwerkende industrie en de metaalverwerkende industrie. Daarnaast geldt de deelstaat nu als vestigingsplaats voor verschillende innovatieve sectoren.

Er zijn door de omwenteling veel nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Dit is met name het geval in de automobielindustrie en talloze toeleveringsbranches. Veel bedrijven hebben hun productassortiment gewijzigd en op de behoeftes van de automobielindustrie afgestemd. Uit deze kleine toeleveranciers is inmiddels een groot aantal bedrijven ontstaan dat een belangrijk deel van de Saarlandse industrie uitmaakt, zoals Bosch, ZF, Michelin en Eberspächer.
In het kader van het zogenoemde Automotive Cluster Saar kon Saarland een jaarlijkse omzet van 9,3 miljard euro en een exportvolume van 60 procent bereiken. Ook de staalindustrie is intussen in sterke mate afhankelijk van de automobielindustrie.
Hiernaast kunnen de machinebouw en de voedings- en genotmiddelenindustrie als belangrijke sectoren beschouwd worden.

Saarland bestaat uit de districten (Landkreise):

  • Merzig-Wadern
  • Neunkirchen
  • Stadverbond Saarbrücken (Stadtverband Saarbrücken)
  • Saarlouis
  • Saarpfalz-Kreis
  • Sankt Wendel

Saarland bestaat uit 52 gemeenten.

Bronnen:

  • Statistisches Landesamt Saarland 2005
  • EVD Landenpublikatie Duitsland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *