Leipzig

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Leipzig

Leipzig is een stadsdistrict dat, net voor Dresden, de grootste stad van deelstaat Sachsen vormt. In inwoneraantal de 13e stad van Duitsland Leipzig ligt aan de rivier de Pleiße.

In de jaren tachtig kwamen steeds meer mensen bijeen in en rond de Nikolaïkirche in het centrum van Leipzig. Hier werd steeds openlijker kritiek geuit op het dictatoriale regime. In 1989 leidde dit tot grote openbare demonstraties, waartegen de regering geen actie meer durfde te ondernemen, mede omdat duidelijk werd dat de Sovjet-Unie geen steun zou verlenen aan het DDR-bewind.
De demonstrerende mensen, die de slogan ‘Wij zijn het volk’ riepen, kregen steeds meer zelfvertrouwen. De Leipziger volksopstand werd een nationale storm, die leidde tot de val van de ‘Muur’ op 9 november 1989. Op 3 oktober 1990 hield vervolgend de DDR formeel op te bestaan en werd Oost-Duitsland herenigd in de Bondsrepubliek.
In Leipzig wordt de herinnering aan de Wende levend gehouden met een monument bij de Nikolaikirche en in het ‘Runde Ecke’-gebouw. De Stasi (de beruchte staatsveiligheidspolitie in de DDR) was in 1989 druk bezig belastend materiaal te vernietigen. Door ingrijpen van de bevolking werd dit grotendeels verhinderd.
Uit de archiefstukken bleek tot hoe ver de tentakels van de Stasi reikten. In het voormalige Stasi-hoofdbureau in Leipzig houdt het burgercomité nog steeds een uniek museum in stand. Museum ‘Runde Ecke’ geeft de represaillemethoden weer, een beeld van de politie en veiligheidsdienst en toont vele interessante archiefstukken. Toegang gratis. Internet: www.runde-ecke-leipzig.de

Het moderne Leipzig is zeker een bezoek waard. Veel straten en pleinen zijn wandelgebied. Ondanks de verwoestingen in de tweede wereldoorlog zijn er veel historische gebouwen te zien, die een goede indruk geven van de rijkdom van Leipzig welke ontstond aan het eind van de 19e eeuw, begin 20e eeuw. Er zijn mooie winkelpassages (Mädler-Passage) en veel terrassen.

Circa 30 kilometer buiten Leipzig ligt een imposante Stasi-bunker. Elk laatste weekend van de maand is dit lugubere bouwwerk geopend voor het publiek. Zie voor meer informatie het hoofdstuk ‘Stasi Bunker’ op de website www.runde-ecke-leipzig.de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *