Erzgebirge

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Erzgebirge

Het Erzgebirge  is een middelgebergte met bergtoppen tussen 700 en 1.200 meter en al 100 jaar een geliefd wintersportgebied met 1.000 km skipistes, langlauftracks en wandelpaden voor sneeuwwandelingen.  De regio biedt naast de ruim 1.000 kilometer pistes, waaronder de ‘KAMMloipe’ (bergtoppiste) die door de Duitse skibond is bekroond met het certificaat ‘Excellent’, ook een olympische FIS-slalompiste in Oberwiesenthal.

Het Erzgebirge is een leuke bestemming met gezellige bergstadjes als Annaberg-Buchholz en Freiberg als goede combinatie tussen actief en cultuur. Bekende wintersportplaatsen zijn Altenberg, Carlsfeld, Holzhau, Johanngeorgenstadt, Jöhstadt en Oberwiesenthal. Op de grotere pistes, zoals op de Fichtelberg, wordt sneeuwzekerheid geboden door bij matige sneeuwval de laag met sneeuwmachines aan te vulle zoals de top van de berg de grens is met Tsjechië. Door het Erzgebirge loopt de KAMMtour; een langlaufroute met een lengte van 200 kilometer. De route is opgedeeld in delen, die elk in een dag goed zijn te doen. De KAMMtour behoort tot de meest sneeuwzekere langlaufroutes van Duitsland en voert door natuurrijke gebieden en langs historische bergstadjes.

Kerstsferen beleven in een winters landschap? Dat kan in het Erzgebirge met haar lichtfeesten, bergparades, aangeklede straten, kerstmarkten en handgemaakte kerstobjecten en lokale delicatessen. Omdat in dit bergland al vroeg sneeuw ligt en de kersttradities uitbundig worden gevierd ontstaan sfeervolle taferelen. Het gebied staat bekend als het ‘Duitse kerstland’. De kersttradities komen voort uit gebruiken van voormalige mijnwerkers. In de donkere decembermaand vierden zij lichtfeesten en organiseerden bergparades in historische kledij. Rituelen die in ere worden gehouden. Nadat de zilvermijnbouw geen toekomst meer bood ging de regio voor een groot deel over op houtbewerking. Sinds de 19e eeuw maakte het Erzgebirge furore met houten speelgoed en meubelen, maar ook kunstzinnige figuurtjes (Nussknacker) en kerstobjecten.

Wie liever geen lange latten onderbindt, kan van het (winter)landschap genieten via een wandelroute of een reis per stoomtrein. In het Erzgebirge lopen vele klassieke smalspoor stoomtreinen, waaronder de Fichtelbergbaan die geweldige vergezichten biedt. Het gebergte is ook bekend om zijn warmwaterbronnen. In diverse kuurplaatsen is te genieten van heilzame thermenbaden.

Bron: Persbericht erzgebirge-tourismus.de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *