Budgettips Berlijn, met een lager budget toch naar Berlijn

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Budgettips Berlijn, met een lager budget toch naar Berlijn

Stedentrips of vakanties naar wereldsteden kunnen vaak duur uitpakken. Een luxe vakantie kan erg leuk zijn, maar die luxe is voor veel mensen normaal geworden. Als je op een lager budget op vakantie gaat, en leeft zoals de lokale bevolking leeft, dan kun je de mooiste ervaringen opdoen in een land die je anders niet had tegengekomen. Je komt kleine markten tegen, lokale lunchrooms en barretjes waar de lokale bevolking vertoeft. Het laat een heel ander Berlijn zien dan de meeste andere toeristen zien.

De reis naar Berlijn
Een vliegticket kost een hoop geld. Daarnaast zit je langer op het vliegveld te wachten op je vlucht dan je daadwerkelijk in het vliegtuig zit. Er zijn veel goedkopere manieren om in Berlijn te komen. Een van de opties is met een busreis naar Berlijn te reizen. Openbaar vervoer met de bus is in dit geval wat aan de prijzige kant, maar er zijn veel busreisbureau’s die directe busreizen naar Berlijn aanbieden, vaak onder de €50 voor de rit. Het nadeel van deze busreizen is wel dat je een retourtje koopt. Je moet dus op een vaste dag weer terug en kunt dus niet wat langer in Berlijn blijven als je dat wilt.

Een andere keuze is om met de trein naar Berlijn te gaan. Je kunt via NSHispeed een treinticket kopen voor maar €39. Dit ticket biedt een directe verbinding naar Berlijn. Zo kun je er in 6 uur en 40 minuten al zijn vanaf Schiphol. Een nog goedkoper alternatief is om ‘s nachts te reizen. De nachttrein kost slechts €29 per reis.

Als je eenmaal in Berlijn bent is het aan te raden het openbaar vervoer te gebruiken om overal te komen. Dit is goed betaalbaar en je kunt makkelijk Berlijners leren kennen. Vraag gerust rond naar leuke cafeetjes of tips van de lokale bevolking. Via de lokale bevolking leer je tenslotte het echte Berlijn kennen.

Accommodaties in Berlijn
Een leuke manier om gratis te overnachten in Berlijn is Couchsurfing. Dit is een community waar mensen hun bank beschikbaar stellen aan reizigers om hierop de nacht door te brengen. Het leuke van deze community is dat je op deze manier veel meer over Berlijn te weten kunt komen omdat je bij iemand op de bank slaapt die er al jaren woont. Ze kunnen je goede tips geven en je kunt vaak ook nog lekker mee eten.

Als je wat minder avontuurlijk bent kun je overwegen in een hostel te overnachten. De goedkoopste zogeheten dorm rooms kosten rond de €10 euro per nacht. Je slaapt dan met een hoop andere mensen op een algemene slaapzaal. Je zult hier veel backpackers tegenkomen met de mooiste verhalen.

Als je iets meer luxe en privacy wilt kun je overwegen toch in een hotel te slapen. Hotels in Berlijn kunnen erg duur zijn. De bekende merken kosten al snel rond de €90 per nacht, de goedkoopste hotelkamers zijn verkrijgbaar voor ongeveer €50 per nacht. Een betere optie is vakantieveilingen. Hier kun je hotels in Berlijn vinden met een winnend bod dat meestal lager is dan €40 voor twee nachten. Vooral vroeg in de ochtend en laat op de avond zijn het aantal biedingen het laagst en is de kans dus het grootst om goedkoop een hotelkamer op de kop te slaan.

Mocht het niet lukken via een veiling een hotelkamer te vinden. Boek dan altijd bij het hotel zelf i.p.v. de bekende boekingssites, dit is vaak een stuk goedkoper omdat boekingssites een fee rekenen.

Eten en drinken
Het goedkoopste eten is natuurlijk in de supermarkt te vinden, maar je moet dan ook een manier hebben om het eten klaar te maken en het is niet echt gezellig. Bij een restaurant betaal je al snel €20 voor een maaltijd. Er zijn in Berlijn veel kleine fast food zaken waar ze shoarma en Duitse braadworst verkopen. Je kunt hier vaak al voor €3 een snelle hap halen. Het is natuurlijk niet heel gezond, en je kunt er niet rustig zitten, maar het is wel goedkoop en je kunt veel tijd besparen om de rest van Berlijn te zien.

Toch, als je goed zoekt, kun je wel kleine restaurantjes vinden waar je goedkoop kan eten. Bijvoorbeeld bij de kebabzaak Mustafas, hier kun je de beste kebab van Berlijn eten voor slechts €5.

Daarnaast zijn de lunchspecials bij de verschillende lunchrooms ook redelijk goedkoop, voor €6 kun je al lekker lunchen in kenmerkende steegjes van de binnenstad van Berlijn.

Trips en bezienswaardigheden
Ten eerste is het handig om je studentenkaart mee te nemen als je student bent. Hiermee kun je vaak korting krijgen bij verschillende bezienswaardigheden, musea en openbaar vervoer. Voor meer informatie kun je even informeren bij het toerismeportaal van Berlijn, deze is te vinden op het centraal station, luchthaven Tegel en bij de Brandenburger Tor.

Alternatieve Berlijn Tour
De alternatieve Berlijn Tour is leuk om mee te maken. Deze is geheel gratis en biedt een alternatieve kijk op Berlijn. De groep gaat iedere dag om 11 uur ‘s ochtends weg bij de Starbucks op Alexander Platz.

Gratis wandelroutes
New Europe Tours is een organisatie die gratis wandelroutes door Berlijn organiseert. Ze bieden informatieve wandelroutes die een paar uur duren. Gedurende de route krijg je alle toeristische plekken van Berlijn te zien. Het is vooral een wandeling om jezelf goed te oriënteren op Berlijn en haar bezienswaardigheden. Je kunt ook routes volgen rond verschillende thema’s zoals het communisme, de Duitse geschiedenis en het nazi Duitsland.

Ten slotte is sterk aan te bevelen om bij het toerismebureau te vragen welke speciale events er zijn in Berlijn op dat moment. Misschien is er wel ergens een stadsfeest of kun je een lokale feestdag meemaken. Op deze manier kan je het authentieke Berlijn leren kennen op een laag budget.

Pagina met bijdrage van Peter Hoekma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *