Beieren

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Beieren

Beieren is één van de 16 Bundesländer in de Bondsrepubliek Duitsland. Beieren ligt in het zuiden van Duitsland. De hoofdstad van de deelstaat Beieren is München. Met een oppervlakte van ruim 70.552 km2 is Beieren de grootste deelstaat van Duitsland. Dit is net zo groot als de Benelux of Ierland.

In Beieren wonen 12.469.000 inwoners. De inwoners van Beieren zijn warm en humoristisch. U zult regelmatig inwoners treffen in de traditionele leren korte broeken (‘Lederhosen’) of geborduurde kleding (‘Dirndl’). De inwoners van Beieren zijn hoofdzakelijk Katholiek en conservatief. In oostelijk Beieren, treft u glasfabrieken en porseleinfabrieken, waar u de traditionele ambachten nog kunt bezichtigen.

Beieren kenmerkt zich door een verscheidenheid aan mooie meren, bossen en de torenhoge toppen van de Alpen. De hoogste berg in Duitsland, de ‘Zugspitze’, ligt in Beieren bij de grens met Oostenrijk. De ‘Chiemsee’, ‘Starnberger See’ en de ‘Tegernsee’ zijn enkele meren die alleen al uw bezoek aan Beieren rechtvaardigen. U kunt in de natuur van Beieren heerlijk zwemmen, wandelen of fietsten.

Maar ook stadsmensen komen in de mooie steden en dorpen aan hun trekken. Zoals bijvoorbeeld de sprankelende steden in Beieren – of het nu gaat om München, Ingolstadt, Rosenheim, Augsburg, Regensburg, Landshut, Bad Tölz of kleinere plaatsjes rond de Tegernsee: hier vindt de bezoeker gezellige biertuinen en enerverende evenementen, in de winter de kerstmarkten en het hele jaar door spannende attracties en bezienswaardigheden. Zo ligt bijvoorbeeld het kleinste hotel van de wereld in Beieren, maar ook de hoogste bakstenen kerktoren, het grootste orgel en een wereldwijd uniek carillon. Fascinerende musea, exposities en talrijke concerten completeren het aanbod. Maar ook regionale bijzonderheden zoals een kookcursus kaasballetjes in deeg in Augsburg of een bierproeverij met typische biersoorten uit Bomberg bieden genoeg redenen om hier enige tijd door te brengen.

Op reis door Beieren
Wie liever wat langer onderweg is, kan via een van vele routes veel over Beieren te weten komen. Zo vertellen de porselein- en glasroute het verhaal van de historie, de kunst van het fabriceren en van de mensen, die van porselein en glas leven. Op de speelgoedroute genieten jong en oud van prachtige collecties en een echt poppenatelier. Een deel van de Duitse historie wordt levendig als je kiest voor route van keizers en koningen, waarvan pronkerige kastelen, middeleeuwse stadjes en imposante burchten deel uitmaken. Of het nu gaat om het ontdekken van kastelen, kloosters of plaatsen die zijn opgenomen op de werelderf-goedlijst, om festivals, kunstcursussen en kunstenaarsdorpjes, traditionele evenementen of actuele exposities – interessante en landschappelijk prachtig gelegen thematische routes verbinden veel culturele hoogtepunten in de meest populaire vakantieregio van Duitsland met elkaar.

Met meer dan 1.250 musea heeft Beieren de goorste museadichtheid van heel Duitsland – meer dan 20 miljoen mensen brengen hieraan jaarlijks een bezoek. Meer dan 100 theaters zijn goed voor 14.000 uitvoeringen per jaar. Ook heeft Beieren maar liefst vijf plekken, die op de UNESCO lijst van het werelderfgoed staan: de residentie van Würzburg, de oude stadscentra van Regensburg en Bomberg, de Wies-kerk en het Beierse deel van de grenslinie tijdens de Romeinse tijd. Daarbij vertegenwoordigen meer dan 500 kastelen, zo’n 450 kloosters, 120.000 monumenten en 9.000 gebouwen die onder Monumentenzorg staan, de enorme omvang van het Beierse culturele erfgoed: wereldberoemde hoogtepunten zoals het sprookjeskasteel Neuschwanstein, de Pinakotheken van München en de Dom van Passou met wereldwijd het grootste orgel in een katholieke kerk, trekken jaarlijks heel veel bezoekers aan.

Maar in Beieren vind je ook minder bekende culturele pareltjes – de in de 19e eeuw ontstane kunstenaarskolonies en de Beierse plekken, die een belangrijke rol in het leven van keizerin Sisi hebben gespeeld. De aan haar gewijde Sisi-route is een van de 15 aantrekkelijke, thematische routes die door Beieren lopen. Culinaire tochten door het land van levensgenieters Zó smaakt Beieren en de culinaire veelzijdigheid van deze populaire Duitse vakantieregio: wereldberoemde specialiteiten zoals Beiers bier en de Frankische Bocksbeutelwijnen, de bergkazen uit de Allgäu, de braadworsten uit Neurenberg en München, maar ook veel minder bekende heerlijkheden bepalen de gevarieerde keuken. Bekende koks – in zowel eenvoudige eetgelegenheden als in sterrenrestaurants – koesteren de Beierse culinaire traditie en ontwikkelen voortdurend innovatieve accenten. Culinaire routes, zoals de “asperge wandelroute”, “de bier- en burchtenroute”. ” 10 koks in 10 dagen” en de “Westallgause kaasroute” zijn gelardeerd met typisch Beierse gerechten voor de fijnproever evenals de “culinaire excursies” naar brouwerijen, distilleerderijen en kaasmakers.

Bier en Beieren vormen een eenheid. De positie van Beieren als bierland nummer 1 staat onomstotelijk vast, want meer dan de helft van alle Duitse brouwerijen en daarmee 40 procent van alle Europese brouwerijen liggen in dit wit-blauwe vakantieparadijs. Bovendien bezit Beieren het grootste aaneengesloten gebied van de hopteelt – de Hallertau – ter wereld. Wat hier gebrouwen wordt is meer dan veelzijdig – van het ongefiltreerde Zwickelbier tot het donkere Doppelbock, allemaal gebrouwen volgens de strenge regels van Beierse bierwetten. Het begrip “Beiers bier” wordt sinds 2001 door de EU beschermd en daarmee worden typische regionale bierspecialiteiten en traditionele brouwregels in stand gehouden.

Kaascultuur in 400 facetten
Ook als melk- en kaasgebied staat Beieren aan de top. Meer dan 7 miljoen ton melk en 40 procent van de Duitse kaasbereiding worden hier jaarlijks geproduceerd in totaal meer dan 400 verschillende soorten. Begrippen als “Allgduer bergkaas” en “Allgäuer Emmentaler” zijn in de hele EU beschermd. Hun uitstekende kwaliteit en het voortreffelijke aroma berusten op een lange traditie en op de door de koeien gegeten kruidige grassoorten op de weiden. Kruiden, grassoorten en bloemen, die hier in de natuur gedijen, geven aan de kaas zijn karakteristieke smaak. En dat zie je overal in gespecialiseerde kaaswinkels.

Beieren eldorado voor fijnproevers
In 2010 kregen 34 Beierse gastronomische bedrijven ‘n felbegeerde ster. De Gault Millau onderscheidde 124 Beierse restaurants met koksmutsen, waarvan er 17 topscoorden met cijfers tussen de 17 en 19,5. Maar niet alleen in de onderscheiden fijnproevertempels wordt op de hoogste kwaliteit gelet: ook veel traditionele eetgelegenheden staan garant voor bijzondere culinaire hoogstandjes met plaatselijke, verse ingrediënten en typisch regionale gerechten. Of het nu gaat om de regio en de mensen, natuur en cultuur, culinaire hoogtepunten of wandelen en fietsen in deze zuidelijke deel- staat – Beieren staat aan de top in Duitsland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *