Stuttgart

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Stuttgart

Stuttgart is een bestuurlijke regio, staddistrict en stad in de deelstaat Baden-Würtemberg.

Sinds 1926 overheerst de zilveren ster van de daimler-Benz fabrieken de hemel boven de hoofdstad van het Bundesland Baden-Würtenberg (ongeveer 600.000 inwoners).

De stad Stuttgart ligt in een vallei omringt door beboste heuvels. Tussen de bossen liggen boom- en wijngaarden.

Een aardige sightseeing tour van Stuttgart begint in Schlossplatz. In het midden van het vierkante plein staat de Jubiläumssäule (Jubileum Colum) die in 1842-1846 werd opgericht om het 25-jarige regeringsjubileum te vieren van Wilhelm I. Aan de oostelijke zijde staat het “Neues Schloss” (Nieuw Kasteel) die in diverse stadia gebouwd is tussen 1746 en 1807. Tegenwoordig is hier het Ministerie van Cultuur en Financiën gevestigd.

Langs de Königstrasse bereikt u de Schlossgarten (Paleis-tuin) welke ten noorden van het “Neues Schloss” ligt. Zij werden aangelegd in het begin van de 19de eeuw. Naast de mooie paden en beeldhouwwerken die op zich al een bezoek waard zijn, staat het Carl Zeiss-planetarium. Hier loopt een uitstekend wetenschappelijk programma ondersteund met materiaal dat door het beroemde lokale opticabedrijf Zeiss gemaakt is.

Bij de rand van het park nodigt het Würtembergisches Staatstheater (het Theater van de Staat Würtemberger) de bezoeker om voorstellingen bij te wonen. Een beetje verder naar beneden ligt het hoofdmuseum van Stuttgart, de Staatsgalerie. Dit museum is één van de beste van Duitsland. Het groeide van het museum van fijne kunsten dat in 1843 werd opgericht om de privé inzameling van Koning Wilhelm I te huisvesten.

Van hier kunt u via de Konrad-Adenauer strasse via de Karlsplatz naar de Schillerplatz terugkeren. Dit is zeker één van de mooiste en charmante delen van de stad. Volgens de legende stond hier het bedrijf waaraan de stad zijn naam te danken heeft. Aan het Schillerplatz ligt het  “Altes Schloss” (Oud Kasteel) dat uit de 16de eeuw dateert. Een voormalig kasteel dat hier lag werd vernieuwd in Renaissance stijl door Aberlin Tresch tussen 1553 en 1578. De zuidwestelijke vleugel bevat de Schlosskapelle (Kappel), het eerste kerkelijke gebouw in Stuttgart dat uitsluitend voor Protestants gebruik gebouwd werd. In het kasteel is nu het Würtembergisches Landesmuseum (Museum van het Land Würtemberg) gevestigd.

Verder naar beneden ligt de Marktplatz waar het mooie Stadhuis van Stuttgart ligt. De Eberhardstrasse leidt naar het Hegelhaus waar op 27 augustus 1770 Georg Wilhelm Friedrich Hegel geboren werd. Hegel was de schepper van één van de belangrijkste moderne filosofische systemen. Het huis is nu een museum.

Naast al deze historische bezienswaardigheden zullen ook autoliefhebbers in Stuttgard aan hun trekken komen. In Stuttgard zijn het Porsche-Museum en het Mercedes-Benz Museum gevestigd.

Museum Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG
Het nieuwe museum van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG is eind 2008 geopend aan de Porscheplatz in Stuttgart. Behalve het informatiepunt, het restaurant, de koffiebar en de museumwinkel, kunt u ook de werkplaats zien. Die is toegankelijk voor bezoekers; in de werkplaats ondergaan de meer dan driehonderd museumstukken voorbereidingen voor hun optreden als onderdeel van Porsches wereldwijde ‘Rijdende Museum’.
In de 5.600 vierkante meter grote museumhal worden zo’n tachtig Porsches tentoongesteld. Het bijzondere is dat de collectie constant verandert. Omdat alle museumstukken bepaalde perioden ‘op de weg’ worden ingezet, is de samenstelling van de expositie in het Porsche Museum dus nooit hetzelfde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *